Снимка БулфотоЦветан Цветанов обяви сензационна новина, която има опасност да взриви

...
Снимка БулфотоЦветан Цветанов обяви сензационна новина, която има опасност да взриви
Коментари Харесай

Цветанов пред Дойче веле: Борисов работи заедно с ДПС. Имало е уговорка между него и партията за един списък

Снимка Булфото

Цветан Цветанов обяви сензационна вест, която има заплаха да " взриви " политическия живот в България пред изборите. Разкритието на Цветанов се отнася за топлите връзки сред Бойко Борисов и една от водещите партии у нас.

Ето какво сподели Цветан Цветанов в изявление за " Дойче веле ":

Господин Цветанов, преди броени дни председателката на парламентарната група на ГЕРБ госпожа Даниела Дариткова нарече поведението Ви  " мотив за отчаяние " и Ви обвини, че работите " за Движение за права и свободи ". А Вие изпитвате ли разочарование от госпожа Дариткова и от други членове на ГЕРБ, за които се смяташе, че са близки до Вас?

Цветан Цветанов:  Не бих желал да влизам в сходен звук, с цел да не бъде пояснен като заяждане. Аз обичам постоянно да се борави с обстоятелства и по тази причина преди няколко дни загатнах съответен случай за Ягодинската пещера. В диалог с мен тогава Красен Кралев загатна всичко, което описах при госпожа Цънцарова в bTV (в предаването " 120 минути "  на bTV Цветанов съобщи, че локалната власт в село Борино, която е от Движение за права и свободи, е желала да поеме контрола над Ягодинската пещера благодарение на министър Красен Кралев и премиера Бойко Борисов - б.р.). Така че не бих желал да разясня държанието на Дариткова. В Смолянска община всички са разочаровани от държанието на депутатите, определени от региона. Госпожа Дариткова знае какъв брой старания съм полагал, с цел да защитя ползите на област Смолян. Самата тя е споделяла паники от държанието на Борисов. Лично ги е изразявала пред мен.

Кога последно сте разговаряли с премиера Бойко Борисов?

Цветан Цветанов:  Предпоследно през април месец, когато имах рожден ден. А по-късно разговарях с него и с президента за образуване на кръгла маса на Евроатлантическия център за сигурност (неправителствена организация, учредена от Цветанов през 2019 година - б.р.). Искам да благодаря на президента и премиера, че осигуриха свои участници.

Политическата Ви групировка и държание не са били обект на диалог с премиера?

Цветан Цветанов:  Не. Много ясно съм се разграничил от метода, по който се води политиката на управлението на ГЕРБ. Искам да направя ясно разграничение сред честните, стойностни и доброжелателни симпатизанти и членове на ГЕРБ, които попадат под общия знаменател на свадите към Бойко Борисов, Цвета Караянчева и тези записи, които излизаха през последната година.
 
Тези " почтени, стойностни и доброжелателни симпатизанти "  и редови членове на партията не бяха ли представлявани в Народното събрание и в изпълнителната власт от същите хора, когато и Вие бяхте част от ГЕРБ?

Цветан Цветанов:  Разбира се, че бяха. Мога да кажа, че сме работили доста интензивно за одобряването на единствения вероятен евроатлантически път. Във времето, когато бях народен представител, ние направихме всичко допустимо да не допуснем самодейността за АЕЦ " Белене "  да бъде обвързана с държавни гаранции. Ние заложихме доста ясни параметри в решението, което беше взето в българския парламент. През първия мандат (2009-2013 година) ГЕРБ блокира опцията за АЕЦ " Белене ". Но виждате, че в последната година и половина в енергийния бранш това е най-важният приоритет на Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Борисов, както и прокарването на " Турски поток ", който несъмнено увеличи зависимостта на страната ни от Русия. Преди година и половина той обясняваше, че планът " Турски поток "  ще бъде стопански преференциален за страната, ще ни даде повече сигурност и ще имаме газов хъб, който ще може да обезпечи нужната диверсификация. Нищо от това не се случи. Тръбата няма никакво отклонение за газифициране на Северозападна България и за отклонение на количества към Мариците, с цел да осъществим условия на Европейската комисия. Борисов даде на българските данъкоплатци един риск в размер на три милиарда лв. - инвестиция, направена от българското сдружение " Булгартрансгаз ". Русия не поема никакъв риск по този план.

Критикувате освен енергийната политика на държавното управление, само че и неговите обвързаности. " Когато гласуваш за ГЕРБ - получаваш Движение за права и свободи ", заявихте пред bTV. Кога тъкмо разбрахте, че Бойко Борисов работи дружно с Движение за права и свободи?

Цветан Цветанов:  Разбрах през времето ми като народен представител, изключително в последния мандат. Тази взаимозависимост беше мощно изразена. Имало е спогодба сред Борисов и управлението на Движение за права и свободи, за която никой в партията не знаеше. Аз разбрах за нея година и половина по-късно. При диалозите ми с ръководителя на Движение за права и свободи и при диалозите ми с Порожанов (министър на земеделието в кабинета на ГЕРБ от 2017 до 2019 година). Тогава разбрах, че има лист, за който министър председателят Борисов е поел ангажимент да бъде сбъднат незабавно след изборите през 2017 година.

До този миг през 2018 година не сте имали информация за други сделки сред Борисов и Движение за права и свободи?

Цветан Цветанов:  Когато сътрудници от парламентарната група са ми споделяли избрани паники, постоянно съм ги предотвратявал, както беше казусът с Ягодинската пещера. Убеден съм, че ще получим сериозна поддръжка от симпатизантите и членовете на ГЕРБ. Най-важното е да има небосвод. В момента нямаме небосвод. Имаме едно безконтролно харчене на пари. Нашата позиция беше доста ясна, когато се гледаше бюджетът. А сега в правителството не се готвят за ръководство. Те желаят да оставят на новия кабинет огромни задължения и голям недостиг като завещание.

Няма никакви политики по какъв начин да оцелее бизнесът. В момента политиката на държавното управление е да заобикаля публични поръчки със основаване на държавни сдружения като " Автомагистрали "  и " Информационно обслужване ". Доста притеснително е, че след последните промени в Закона за електронното ръководство всичко към този момент ще минава през " Информационно обслужване ". Бизнесът е срещу. Идеята е да има публично-частно партньорство, изключително в IT бранша, където можем да се възползваме от капацитета на българските IT компании.

Каква оценка давате на гражданските митинги, които започнаха през лятото на 2020 година, и в частност - исканията за оставка на основния прокурор Иван Гешев?

Цветан Цветанов:  Тези митинги бяха доста спонтанни и профилът на протестиращите беше на доста интелигентни хора, които желаеха да има смяна на този модел в България. Исканията за оставка бяха обективни. Този развой беше ловко неглижиран от ръководещите. С цената на всичко те желаеха да изкарат мандата си, с цел да може да проведат изборите. ГЕРБ за първи път изпита боязън, че в случай че има длъжностен кабинет, той ще би трябвало да организира изборите и те биха могли да бъдат извършени доста по-честно. Ако се върнем към 2009 година, ГЕРБ участваше в изборите без да има отношение към изборния развой. След това имаше служебни кабинети през 2014 и 2017 година. Но в този момент се тормозят.

Що се касае до оставката на основния прокурор - аз считам, че правосъдната промяна е наложително да бъде направена с един сериозен консенсус сред политическите партии. Първо, поддържам настояванията за оставка както на премиера, по този начин и на основния прокурор. Изборът на основния прокурор се прави от Висшия правосъден съвет. За нас е доста значимо намаляването на политическата квота във Висш съдебен съвет.

Притеснението за българските жители е, че Специализираният съд и Специализираната прокуратура оставят усещането, че наказателното правораздаване е политически подвластно. Имаше каузи, които имаха сходен привкус. Моето дело, делото, което беше против министър Митов, това, което се случва с министрите Трайков и Дянков. Това са хората, които имаха доста ясна проевроатлантическа ориентировка. 

Кои хора и какви зависимости визирате?

Цветан Цветанов:  Виждаме по какъв начин с политически решения се усилва зависимостта от Русия. Правителството да вземем за пример нямаше никаква позиция по тематиката " Скрипал ". Когато показах позицията си като ръководител на парламентарна група, в същия ден министър председателят сподели, че се разграничава от моите думи. Никой не реагира и на случая Гебрев.

Питам Ви за зависимостите в правосъдната власт и прокуратура. До момента обсъждахме каузи.

По метода, по който се повдигаха тези обвинявания, остава едно чувство. Виждам, че това са хора, които постоянно са изразявали своите позиции за мощен Европейски съюз и трансатлантическо партньорство. Министър Митов понесе много съществени негативи. Ние желаеме по-бързо привършване на правосъдните процеси, тъй като опцията да бъдеш постоянно обвинен значи за 10 години да вземем за пример да смачкаш един заслужен или съответен политик и да дадеш явен урок на всички последващи, че би трябвало да слушат и да бъдат подвластни.

Споменахте, че поставяте правосъдната промяна като приоритет. Защо не я извършихте през 2015 година, когато имахте тази опция ?

Цветан Цветанов:  Когато беше импортирана тактиката за правосъдната промяна, тя беше подкрепена с болшинство. Конституционните промени, които бяха направени в края на 2015 година, доведоха до съответното разделяне във Висш съдебен съвет. Това даде една стъпка в вярната посока. Единствено липсваше политически консенсус за политическата квота за прокуратурата и съда. Там беше дебатът и разминаването. Но при настоящия разбор на специалистите на " Републиканци за България "  ние изрично заявяваме желанието си за понижаване на политическата квота на Висш съдебен съвет и процедура по закриването на профилираното наказателно правораздаване.

Ще ви върна отново към митингите и зависимостите още веднъж: в отговор на гражданското недоволство през лятото бяха освободени трима министри поради съмнения за връзки с Движение за права и свободи. Сред тях и вътрешният министър Младен Маринов. Вие познавате Министерство на вътрешните работи добре: има ли някакво въздействие Движение за права и свободи в Министерство на вътрешните работи?

Цветан Цветанов:  Премиерът, който изиска оставките на министрите, доста страхливо, само че доста ясно акцентира, че тези тримата имат някаква взаимозависимост от Движение за права и свободи. Продължаването на тяхната роля в партията значи, че това са добре планувани мероприятия за внедряване на сходни хора, които да обслужват задкулисието и симбиозата ДПС-ГЕРБ. Ако това, което имам като информация, е правилно: че Владислав Горанов главно дефинира водачите на листи на идващите избори, а Георги Харизанов - т.нар. гражданска квота, и в случай че Младен Маринов или някои представители на тези сфери, за които беше упоменато, че имат общо с Движение за права и свободи, намерят място в листите, то думите на Борисов ще бъдат потвърдени.

Що се касае до Министерство на вътрешните работи - до 2014 година бях уверен, че нямаше взаимозависимост на Министерство на вътрешните работи, както и аз не позволих такава като министър. В интервала на ГЕРБ в съпротива (2013-2014) постоянно сме заявявали, че ще бъде освободен основният секретар Светослав Лазаров, който беше назначен от обединението ДПС-БСП. Тогава беше назначен и Младен Маринов като шеф на Столична дирекция на вътрешните работи и Владимир Писанчев беше ръководител на ДАНС.

Министърът на вътрешните работи във втория кабинет на ГЕРБ - Веселин Вучков, направи предложение за освобождението на Светослав Лазаров и поддържа освобождението на Писанчев. След като Вучков разбра, че нещо е договаряно без никой от ГЕРБ да знае, включително и аз, той направи своята почтена постъпка и напусна позицията на министър. Назначаването на Румяна Бъчварова беше трансформацията и поетапна кадрова политика, която се извършваше от Движение за права и свободи, посредством уговорките, които евентуално е поемал Борисов. След моето излизане от Народното събрание беше основано дублиращото звено на НСО, обединяването на жандармерията и СОБТ (Специализираният отряд за битка с тероризма - б.р.), което не е написано в нито един избирателен документ на ГЕРБ. Това са вероятни хипотези за договореност, която е почнала да се осъществя изцяло.

Коя е най-голямата Ви политическа неточност дотук? Как ще гарантирате пред гласоподавателите, че няма да я повторите?  

Цветан Цветанов:  Всеки позволява неточности. В началото в политиката съм бил доста по-емоционален и може би съм правил изявления, които са неуместни за министър. Другото е, че бях доста предан на всичко, което върших в чисто учредителен проект. Комуникирах всекидневно с всички структури в страната, само че отсъствах от значимите решения, които се взимаха от изпълнителната власт. По този метод Народното събрание беше дистанциран от значимите политически решения, които се взимат от изпълнителната власт, само че по-късно трябваше да бъдат облечени в съответното законодателство. Мога да доклада, че съм позволил това нещо да се случи. Бих желал с всички партии, които ще бъдат парламентарно показани, да може да се реализира действителен парламентарен надзор върху изпълнителната власт. За мен е значимо да си признаваме грешките и се оправдавам на всички, които под една или друга форма са били афектирани от всичко това, което съм правил. Но продължаваме напред и значимото е да извличаме поучения.

*Интервюто е оповестено със съкращения

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР